Βιογραφικό

Η Μαρία Σπυράκη γεννήθηκε στη Λάρισα, το 1965. Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτηση συνέχισε τις σπουδές της στο London School of Journalism.
Από το 2009 έως το 2011 ολοκλήρωσε με άριστα στο ΚΕΚ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τους κύκλους «Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων» και η «Οικονομική Κρίση του 2010».

Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων με κυριότερα :
-Θεσμική Λειτουργία της Ε.Ε., στο Κολλέγιο της Ευρώπης
-Πρακτική των Διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε., στο Κολλέγιο της Ευρώπης
- Αναλυτική ορολογία της Ε.Ε., στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας.
-Μετακίνηση Πληθυσμών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία
-Επιχειρησιακή Διατήρηση Ειρήνης, στο ΝΑΤΟ
-Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Αυτή την περίοδο παρακολουθεί το μεταπτυχιακό τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις Ευρωπαϊκές Σπουδές (MSc in European Studies).

Από το 1992 εργάσθηκε στις εφημερίδες «Επενδυτής», «Εξουσία», «Θεσσαλονίκη», «Αγγελιοφόρος», «Ημερησία του Σαββάτου» και στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΙ, STAR, ALTER και MEGA από όπου παραιτήθηκε στις 4 Απριλίου του 2014 όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς της πρότεινε να είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Μαΐου. Επίσης ως δημοσιογράφος έχει συμμετάσχει σε αποστολές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Σκόπια, Κύπρος Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία – Μαυροβούνιο). Από το 1998 μέχρι και τον Μάρτιο του 2014 εργαζόταν στο πολιτικό ρεπορτάζ.
Έχει εργασθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περίοδο 2003 -2004 , στον τομέα της Ενημέρωσης, και στο γραφείο του Σταύρου Δήμα την περίοδο 2004-2009, κατά την οποία ήταν Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη πρώτη ευρωβουλευτής της ΝΔ και εντάχθηκε στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μέλος των Επιτροπών Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) και Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE), καθώς και μέλος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Είναι παντρεμένη με τον Στράτο Στυλιανίδη, επίκουρο καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μαζί έχουν δύο παιδιά.