Βιογραφικό

ΕΡΓΑΣΙΑ: Η Μαρία Σπυράκη εργάστηκε 22 χρόνια ως δημοσιογράφος στον ιδιωτικό τομέα και είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας -Θράκης. Από το 1992 εργάσθηκε στις εφημερίδες «Επενδυτής», «Εξουσία», «Θεσσαλονίκη», «Αγγελιοφόρος», «Ημερησία του Σαββάτου» και στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΙ, STAR, ALTER και MEGA από όπου παραιτήθηκε στις 4 Απριλίου του 2014 όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς της πρότεινε να είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Μαΐου. Ως δημοσιογράφος έχει συμμετάσχει σε αποστολές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Σκόπια, Κύπρος, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία – Μαυροβούνιο). Από το 1998 μέχρι και τον Μάρτιο του 2014 εργαζόταν στο πολιτικό ρεπορτάζ.

Έχει εργασθεί επίσης στον τομέα Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 2003 -2004 , καθώς και στο γραφείο του Επίτροπου της Ελλάδος στην Ε.Ε.,Σταύρου Δήμα,την περίοδο 2004-2009.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη πρώτη ευρωβουλευτής της ΝΔ και εντάχθηκε στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μέλος των Επιτροπών Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) και Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE), καθώς και μέλος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, FYROM. Είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ.

ΣΠΟΥΔΕΣ: Φοίτησε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στο Λιτόχωρο Πιερίας. Τελείωσε το Λύκειο στον Πυργετό Λάρισας. Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1989.

Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας στο London School of Journalism.

Από το 2009 έως το 2011 ολοκλήρωσε στο ΚΕΚ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τους κύκλους:
-Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων
-Οικονομική Κρίση του 2010.

Μετά την εκλογή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολούθησε τα εξής θερινά τμήματα στο College of Europe, στη Μπριζ:

-Intensive Seminar on the EU, Ιούλιος 2014
-Negotiations in Practice-Towards effective negotiations with and within the EU, Ιούνιος 2015
-Energy Union Summer School, Ιούνιος-Ιουλιος 2016

Είναι εγγεγραμμένη στο μεταπτυχιακό τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις Ευρωπαϊκές Σπουδές (MSc in European Studies).

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Η Μαρία Σπυράκη γεννήθηκε στη Λάρισα, το 1965. Είναι παντρεμένη με τον Στράτο Στυλιανίδη, επίκουρο καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μαζί έχουν δύο παιδιά.