Συνέντευξη στη “Βραδυνή της Κυριακής”
Να αρχίσουμε από τις εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και να ζητήσω την εκτίμηση σας για το τι θα γίνει από δω και πέρα. Θα λειτουργήσουν τα 4 κανάλια; Θα μπλοκάρει ο νόμος; Τι πιστεύετε ότι θα γίνει από την Ευρώπη;
Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει μια κατάσταση απολύτως συγκεντρωτική στα ΜΜΕ χωρίς να χρησιμοποιεί το σύνολο του φάσματος, δίνοντας μόνο 4 άδειες, κάτι που οι πολίτες αποτιμούν ως έκφραση πολιτικής σκοπιμότητας. Οι πολίτες δεν ακούν το αφήγημα της κυβέρνησης ότι «πατάξαμε τη διαπλοκή». Μπορούν να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση άφησε απείραχτη την παλιά διαπλοκή και έφτιαξε δική της νέα ή επιχειρεί να την φτιάξει. Το αν θα λειτουργήσουν τα νέα κανάλια έγκειται στους πλειοδότες. Ειδικά σε ότι αφορά την Ε.Ε. υπάρχουν δυο θέματα τα οποία η κυβέρνηση θα τα βρει μπροστά της. Το πρώτο είναι το γεγονός ότι επιχειρεί να κλείσει κανάλια και άρα να περιορίσει την πολυφωνία. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη χρήση του συνόλου φάσματος . Είναι προφανές ότι το επιχείρημα ότι οι τέσσερις άδειες βασίζονται στη μελέτη της Φλωρεντίας, δεν αντέχει ούτε μια ώρα στην Ε.Ε. Το τρίτο είναι η σχέση της κυβέρνησης με την ΕΡΤ και την ΕΡΤ-ΝΕΤ που δέχεται έμμεση κρατική ενίσχυση . Είμαστε ακόμη την αρχή του δρόμου. Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει την κοινή γνώμη σε ένα τούνελ προκειμένου να κρύψει τα αληθινά προβλήματα με πρώτο την υπεφορολόγηση και την αδυναμία της να δώσει λύσεις στην κρίση. Μόνο που αυτό το τούνελ δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι βγάζει στο ξέφωτο και τελικά η κυβέρνηση με τους χειρισμούς έχει ισχυρή πιθανότητα να εκθέσει διεθνώς τη χώρα για άλλη μια φορά. Μένει να το δούμε.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι το τίμημα ήταν πολύ υψηλό. Εσείς που γνωρίζετε τα πράγματα της τηλεόρασης από μέσα, πιστεύετε ότι τα νέα σχήματα και οι νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι βιώσιμοι; Ή οδηγούμαστε στην δημιουργία προβληματικών επιχειρήσεων;
Δεν θα κρύψω τα λόγια μου. Υπάρχει ευθύνη για το γεγονός ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν ρυθμίστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ευθύνη γιατί δεν ρυθμίστηκε την περίοδο που υπήρχαν παχιές αγελάδες. Ευθύνη γιατί δεν ρυθμίστηκε ακόμη και την περίοδο της κρίσης με ανάλογα τιμήματα προφανώς . Όμως τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που ξεπερνά κάθε φαντασία. Εκτός αν είναι φυσικό και εύλογο τίμημα για την εποχή τα περισσότερα από 75 εκ. μόνο για την άδεια. Τα τιμήματα είναι πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο της βιωσιμότητας όταν η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι κάθε κανάλι μπορεί να κερδίσει 1,5 εκ το χρόνο.
Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω τα κίνητρα του κάθε επιχειρηματία. Όμως, από αυτούς που πλειοδότησαν και πήραν άδειες ήδη ένα πρόσωπο, ο κ. Καλογρίτσας, κατηγορείται από υπουργό της κυβέρνησης ότι έχει χρήματα μαύρης προέλευσης. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Εθ. Άμυνας είχε αντιμετωπίσει στις 24 /8 μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter τον κ. Καλογρίτσα γράφοντας χαρακτηριστικά: «Με τα μαύρα λεφτά στα site και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι». Περιμένουμε λοιπόν να μας πουν ποια είναι τα μαύρα λεφτά και ποιες οι ψευδείς αναρτήσεις. Δεν μας ενδιαφέρει η δημόσια συζήτηση που γίνεται με τον κ. Καλογρίτσα. Μας ενδιαφέρει αν υπάρχει επιχειρηματίας με μαύρα λεφτά που επενδύει σε αυτή την υπόθεση. Αυτό ρωτά η ΝΔ με την ερώτηση που κατέθεσαν οι 55 συνάδελφοί μου στον Εθνικό Κοινοβούλιο . Θέλουμε να ξέρουμε από πού έρχονται τα λεφτά.
Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έκανε αυτή την επιλογή; Ήθελε να ελέγξει το νέο τηλεοπτικό τοπίο; Ή υπήρξε άγνοια της αγοράς, από τους εμπνευστές του νόμου και οδηγηθήκαμε στην διάλυση των 4 καναλιών;
Είναι σαφές ότι το τηλεοπτικό τοπίο επιχειρείται να ελεγχθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και αυτό είναι προφανές από τη συγκέντρωση που αναδεικνύουν οι τέσσερις άδειες. Γιατί 4 και όχι 6, γιατί 6 και όχι 8, γιατί 8 και όχι 16, από τη στιγμή που η ψηφιακή τεχνολογία το επιτρέπει. Ποιος είναι εκείνος που θα πει πόσα κανάλια αντέχει η ελληνική αγορά όταν μάλιστα το κριτήριο της βιωσιμότητας καταρρίφθηκε από τα τιμήματα των αδειών. Η κυβέρνηση αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο και σε καμία περίπτωση οι εξαγγελίες του κ. Κατρούγκαλου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα στην τηλεοπτική αγορά. Ας εξηγήσει στις οικογένειες των μακιγιέζ των τεχνικών ότι θα βρει ένα μαγικό τρόπο να τους προσλάβουν οι νέοι καναλάρχες.
Και να σας πω και κάτι που ίσως ακουστεί κυνικό, είναι όμως η αλήθεια. Όταν ένα κανάλι κλείνει τα χρέη του γυρνούν στις τράπεζες , θα γίνουν κόκκινα δάνεια και οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση την οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαιρέτως.
Τι θα κάνει η ΝΔ; Θα καταργήσει τον νόμο; Θα πάρει πίσω τις άδειες; Θα δώσει πολύ περισσότερες ;
Η Νέα Δημοκρατία έχει πει ότι θα καταργήσει το νόμο και θα δώσει επιπλέον με εύλογο τίμημα όσες άδειες αντέχει το φάσμα. Αυτό θα κάνουμε για να εξορθολογήσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να επαναφέρουμε την πολυφωνία. Ξέρετε εμάς δεν μας πειράζει να μας ασκούν κριτική. Όσο υψηλούς τόνους και αν κρατά κάποιος . Είμαστε φιλελεύθεροι άνθρωποι.
Θέλω να σας πω ακόμη και ότι επιχείρημα της κυβέρνησης ότι πήρε το κράτος 247 εκατομμύρια δεν ευσταθεί. Σε πρώτη φάση θα είναι περίπου 80 εκ. δηλαδή το 1/3 μετά τον έλεγχο του πόθεν έσχες. Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν σε άλλες δύο δόσεις ως το 2018 και πολλά θα εξαρτηθούν από τη βιωσιμότητα των νέων σχημάτων.
Να έρθουμε και στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας . Σήμερα ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ θα εξηγήσει πως η χώρα θα φύγει από την ύφεση. Την ιδία ώρα βέβαια το eurogroup δεν εγκρίνει την επομένη δόση λόγω μη υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Πιστεύετε ότι παρά τα προβλήματα τελικά οι στόχοι θα επιτευχθούν η οδηγούμαστε σε αδιέξοδο;
Σήμερα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα πρέπει να μας απαντήσει γιατί δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ, γατί δεν χορήγησε τη 13η σύνταξη, γιατί δεν επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, γιατί δεν επανέφερε το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, γιατί δεν διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος της ονομαστικής αξίας του ελληνικού δημόσιου χρέους, και πάρα πολλά ακόμη από αυτά που έταξε πριν ένα χρόνο.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι όλα πάνε καλά ενώ στην πραγματικότητα οι τσέπες μας αδειάζουν και κυρίως αδειάζει η προοπτική μας. Βυθίζεται η χώρα στη φθορά. Και σε αυτό η κυβέρνηση απαντά πουλώντας καθρεφτάκια και χάντρες επιχειρώντας να δείξει ότι πατάσσει τη διαπλοκή. Πως την πατάσσει τη διαπλοκή; Δεν είναι διαπλοκή τα τραπεζικά δάνεια που παίρνουν εργολάβοι ο οποίοι έχουν και μηχανισμούς επιρροής της κοινής γνώμης όπως είναι η τηλεόραση; Προφανώς και η πολιτική ασκείται μέσω των συμβόλων και η κυβέρνηση ήθελε να πει «μαύρο στους ολιγάρχες». Ακόμη και η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη προδίδει πόσο υποτιμά τη νοημοσύνη μας στη βόρεια Ελλάδα. Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να συναντήσει επιχειρηματίες και ομολόγους του από τις γειτονικές χώρες, να πάρει το αεροπλάνο της γραμμής και να ανέβει στη Θεσσαλονίκη. Και όχι να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο με μια ακόμη στρατιά συμβούλων αμφίβολης επίδοσης αλλά εγνωσμένης αφοσίωσης στον ΣΥΡΙΖΑ και τους προγόνους του… Είναι ώρα για εξορθολογισμό, για σοβαρή πορεία και για έξοδο από τα μνημόνια. Η Κύπρος η Ιρλανδία ακόμη και η Πορτογαλία που αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της κυβέρνησης της, έχουν βγει ήδη στο ξέφωτο. Δανείζονται από αγορές και έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα. Δεν χρειάζονται κανενός είδους υποστήριξη. Μόνο η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να εκλιπαρεί να ενταχτεί σε τέταρτο πρόγραμμα.
Ποια είναι η εικόνα που έχετε από τις Βρυξέλλες για το θέμα των εργασιακών , που μπαίνει στην ατζέντα της επόμενης διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Εργασίας; Ο κ. Κατρουγκαλος λέει συνεχώς ότι η κυβέρνηση θα παίξει επίθεση και όχι άμυνα.
Η κυβέρνηση σέρνεται στη διαπραγμάτευση γιατί επέλεξε να λειτούργει σαν Ιανός, με δυο πρόσωπα. Στο εσωτερικό υποδύεται τη φιλολαϊκή, ενώ βυθίζει την οικονομία και ειδικά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην ανέχεια και την ανασφάλεια. Στο εξωτερικό φλερτάρει με του Σοσιαλδημοκράτες που έως χθες κατήγγειλε αποφεύγοντας την ομάδα της GUE της Αριστεράς όπως τις κακές παρέες που κάναμε μικροί.
Ειδικά σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση οφείλει κατ αρχήν να εκπληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα για να πάρει την υποδόση των 2,8 και να πληρώσει μέρος των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες . Οι ασκήσεις κριτικής δεν μπορούν να καλύψουν το κενό ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά και το οποίο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε grand canyon για την ελληνική Οικονομία και τελικά για όλους μας. Ειδικά για τα εργασιακά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε αλλαγή στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις απεργίες ενώ σας θυμίζω ότι δεν είχαμε προσυπογράψει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο κ. Κατρούγκαλος.
Να σας ρωτήσω για τα προβλήματα που εμφανίζει κατά καιρούς η ΝΔ στο εσωτερικό της. Ακούγεται μια “μουρμούρα” οτι ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει σκληρή αντιπολίτευση και δεν στριμώχνει τον κ. Τσίπρα. Ευσταθεί αυτή η κριτική;
Η αντιπολιτευτική τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντά στο αίτημα που θέτουν οι πολίτες που τον στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια. Ορθός λόγος, σοβαρή κριτική, συγκροτημένες προτάσεις. Αρκετά με το θέαμα . Η ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα το συντομότερο και αυτό να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνει.
Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει μεγάλη μεν διαφορά 10 μονάδες μεταξύ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ , αλλά η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν κερδίζει , ενώ το κυβερνόν κόμμα παρά τα σκληρά μέτρα δείχνει να μην έχει μεγάλη φθορά. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
Δεν συμμερίζομαι την ανάγνωση που κάνετε στις δημοσκοπήσεις ειδικά όταν η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγάλη μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ηγεσία. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ δεν βρισκόμαστε, τυπικά τουλάχιστον, μπροστά σε κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δημοφιλέστερος και καταλληλότερος πρωθυπουργός για τους πολίτες. Όπως ξέρετε αυτός ο δείκτης καταρρέει όταν οι κυβερνήσεις αποχαιρετούν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό έχει ήδη συμβεί.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να κυβερνήσει; Σας ρωτώ γιατί αυτό που ακούμε είναι ότι κάποια πτέρυγα στην ΝΔ, του βάζει συνεχώς εμπόδια . Επίσης υπάρχουν φωνές που λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει καταφέρει να πείσει πως μπορεί να αποτελέσει ο ίδιος εναλλακτική πρόταση για τον τόπο. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρόεδρος της ΝΔ που ετοιμάζεται να αναλάβει την ευθύνη ώστε η πατρίδα να κλείσει τον επώδυνο κύκλο των μνημονίων. Η εναλλακτική πρόταση για τον τρόπο που διατυπώνει η ΝΔ πείθει όχι μόνο την παραδοσιακή της βάση αλλά απευθύνεται σε χιλιάδες πολίτες πους τις τελευταίες αναμετρήσεις κάθισαν στον καναπέ και που ζητούν συγκεκριμένες προτάσεις σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς:
-Μείωση φορολογίας με ταυτόχρονο περιορισμό του σπάταλου κράτους με σχέδιο.
-Εξορθολογισμός της Παιδείας χωρίς αιώνιους φοιτητές και καθηγητές που φυτρώνουν στο πανεπιστήμιο με προσωποπαγείς θέσεις.
-Επιβολή του νόμου και της τάξης στη χώρα ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής και τα Σώματα Ασφαλείας να εκτελούν τα καθήκοντα τους σε όλη την Επικράτεια. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα.
-Ένας νέος αναπτυξιακός χάρτης που θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να επενδύσουν κόπο και χρήματα χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν το 70% του τζίρου τους σε φόρους και εισφορές.
Η Ελλάδα μπορεί. Και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι και τον τρόπο που ο ίδιος περιέγραψε ότι θα κυβερνήσει, να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες της Κύπρου, οι Ιρλανδοί ακόμη και Πορτογάλοι δεν είναι καλύτεροι. Απλώς βάδισαν με σχέδιο, αντιμετώπισαν την πολιτική σαν μια δουλειά που πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος. Και έξέμπλεξαν μια και καλή με το λαϊκισμό.