Η π.Γ.Δ.Μ. καταστρατηγεί τις αρχές της Ε.Ε. – Παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη στην Ολομέλεια του Ε.Κ.
Η έλλειψη Δημοκρατίας στην π.Γ.Δ.Μ. αποτελεί το βασικό λόγο που η χώρα δεν μπορεί να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του Ε.Λ.Κ.
Με ανάλογη επιχειρηματολογία και η τοποθέτηση της ευρωβουλευτού λίγο αργότερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου απευθυνόμενη στους συναδέλφους της και από τα 28 κράτη μέλη ρώτησε: «θέλουμε στ’ αλήθεια να ανοίξουμε την πόρτα της Ε.Ε. σε μια χώρα που καταστρατηγεί βασικές αρχές της Δημοκρατίας και της ισότητας;»
Η Μαρία Σπυράκη στη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της FYROM σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΕΛΚ τον ρώτησε ευθέως αν πιστεύει ότι η κυβέρνησή του σέβεται και εφαρμόζει τη συμφωνία της Αχρίδας, γιατί η αντιπολίτευση της χώρας του δεν μετέχει στις εργασίες του Κοινοβουλίου και κατέληξε τονίζοντας: «επιμένετε ακόμα ότι το μόνο εμπόδιο ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την ένταξη της χώρας σας είναι η διαφορά με την Ελλάδα για το όνομα;».
Λίγο αργότερα στη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- βίντεο https://goo.gl/c455wL , η Μαρία Σπυράκη απευθυνόμενη στους συναδέλφους της και στην Κομισιόν αναφέρθηκε στα πρόσφατα επεισόδια στο Κουμάνοβο λέγοντας: «Το γεγονός ότι η π.Γ.Δ.Μ. είναι ευάλωτη σε επεισόδια , όπως αυτά στο Κουμάνοβο, αναδεικνύει ότι στη χώρα υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στη λειτουργία της Δημοκρατίας.»
Ολόκληρη η συνομιλία της Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της π.Γ.Δ.Μ. στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του Ε.Λ.Κ. έχεις ως εξής:
«Πρώτα απ’ όλα, πιστεύετε ότι η κυβέρνησή σας σέβεται και εφαρμόζει τη συμφωνία της Αχρίδας στο σύνολό της; Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης αρνείται με επιμονή, από τότε που ανεβήκατε στην εξουσία, να συμμετέχει στο κοινοβούλιό; Μπορείτε να μας εξηγήσετε για ποιό λόγο η αντιπολίτευση και ένα μέρος των ΜΜΕ δεν έχουν πειστεί με τις δηλώσεις πως διεξάγεται μια ανεξάρτητη έρευνα για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, στο οποίο, σύμφωνα με τον τύπο, εμπλέκεται και ο ξάδερφός σας; Επιπλέον, έχετε ήδη κατηγορήσει, σύμφωνα με τον τύπο, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι σκοπεύει να ανεβεί στην εξουσία υποβοηθούμενος από κάποια ξένη δύναμη; Συνάδει, άραγε, το επιχείρημά σας με τη θεωρία του Λαβρόφ ,ότι κάποιος επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την χώρας σας λόγω της εν δυνάμει συμμετοχής σας στον αγωγό “Turkish Stream”; Και τέλος, επιμένετε ακόμα ότι το μόνο εμπόδιο ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την ένταξη της χώρας σας είναι οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με το όνομά της;»
Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ως εξής:
«Το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ είναι ευάλωτη σε επεισόδια , όπως αυτά στο Κουμάνοβο, αναδεικνύει ότι στη χώρα υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Έχουμε ευθύνη να κάνουμε συστάσεις στις υποψήφιες χώρες της περιοχής, με πρώτη την πΓΔΜ ώστε να μειωθεί η ένταση.»
Η κυβέρνηση της π. Γ.Δ.Μ. δεν σέβεται τη συμφωνία της Αχρίδας και άρα τα δικαιώματα της πολύ ισχυρής σε σχέση με τον πληθυσμό Αλβανικής μειονότητας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η αντιπολίτευση δεν κάθεται στα έδρανα της Βουλής στα Σκόπια από την ώρα που έγιναν εκλογές.
Η κυβέρνηση δεν έχει πείσει ότι διενεργείται ανεξάρτητη έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, στις οποίες παρεμπιπτόντως πρωταγωνιστεί ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι ο οποίος μάλιστα βρίσκεται και εδώ στο Στρασβούργο, συνοδεύει τον πρωθυπουργό σύμφωνα με τον Τύπο.
Ο πρωθυπουργός Γκρουεφσκι μιλά για ξένο δάκτυλο στην πολιτική ζωή την ώρα που η Ρωσία δια του Σεργκει Λαβροφ , βλέπει πίσω από την αναταραχή που προκάλεσαν οι υποκλοπές, προσπάθεια να αποτραπεί η συμμετοχή των Σκοπίων στον Turkish Stream.
Όλα αυτά είναι σενάρια συνομωσίας ενώ είναι φανερό ότι δεν υπάρχει σεβασμός των δικαιωμάτων όχι μόνο των Αλβανών αλλά και των Ρομά, και οι ελευθερίες του Τύπου καταστρατηγούνται.
Έχουμε ευθύνη να κάνουμε συστάσεις στις υποψήφιες χώρες της περιοχής, με πρώτη την πΓΔΜ ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.
Και αλήθεια μετά από όλα αυτά πιστεύει κανένας εδώ ότι το μοναδικό εμπόδιο για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις της π. Γ.Δ.Μ. με την Ε.Ε. είναι η διαφορά τους με την Ελλάδα για το όνομα; θέλουμε στ΄ αλήθεια να ανοίξουμε την πόρτα της ΕΕ σε μια χώρα που καταστρατηγεί βασικές αρχές μας;»