Προσκλητήριο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις ελληνικές μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. “Στην Ελλάδα θέλουμε να φτάσουμε στους πελάτες μας που είναι οι επιχειρήσεις” απάντησε ο Β.Χόιερ στη Μαρία Σπυράκη
Ειδικό καθεστώς για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων ζήτησε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώπιον του Επιτρόπου Οικονομικών Π. Μοσκοβισί και του Προέδρου της EIB (EuropeanInvestment Bank) Β. Χόιερ, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της EIB απάντησε στην Ευρωβουλευτή ότι πρόθεση τους, ειδικά για την Ελλάδα, είναι η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να φτάσει στους πελάτες τους που είναι οι μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Ειδικότερα η Ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι το 60% των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων φτάνει μόνο στις ισχυρές οικονομίες της ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα η χρηματοδότηση τα χρόνια της κρίσης μειώθηκε στο μισό. Η Μαρία Σπυράκη ζήτησε από τον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί αλλά και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να προχωρήσουν άμεσα σε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ελληνικών ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και θα απλουστεύουν τις διαδικασίες.
Ολόκληρη η τοποθέτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ έχει ως εξής:
«Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε, Επίτροπε Μοσκοβισί, πρόεδρε Χόιερ
Περισσότερο από τη μισή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καταλήγει σε μόλις τέσσερις από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ταυτόχρονα το επίπεδο χρηματοδότησης της χώρας μου της Ελλάδας που είναι σε πρόγραμμα έχει τα τελευταία δέκα χρόνια μειωθεί στο μισό. Η Ελλάδα είναι Επίτροπε Μοσχοβισί μεταξύ των «μεταεξεταστέων». Και το ερώτημα είναι απλό. Πόσο εύκολο είναι μια μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση να ζητήσει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων; Πολύ δύσκολο είναι η απάντηση. Είναι γνωστό ότι η οικονομία της Ελλάδος έχει υψηλό ρίσκο. Πως θα πετύχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να μετριάσει αυτό το ρίσκο; Το σχέδιο Γιούνκερ για παράδειγμα εγγυάται το ρίσκο και μπορεί να είναι μια απάντηση για τους μικρομεσαίους. Μια άλλη απάντηση ήταν το «EIB Trade Finance Facility» που υπεγράφη το 2013 για να διαμεσολαβεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις εμπορικές τράπεζες, όμως από τότε άλλαξαν πολλά. Τώρα η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια ένεση ρευστότητας, χρειάζεται απλουστευμένη πρόσβαση των ΜμΕ στην χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Είναι μεγάλη ανάγκη και οφείλουμε να διευκολύνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις, να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης που πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας και γ αυτό οφείλουμε να λάβουμε ειδική μέριμνα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Σας ευχαριστώ»
Ολόκληρη η απάντηση του προέδρου της ΕΙΒ Βέρβνερ Χόιερ έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα είναι φυσικά μια χώρα που μας απασχολεί όλους ιδιαιτέρως. Είδαμε τα τελευταία χρόνια πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, είμαστε όμως η Tράπεζα που ήταν εκεί πριν την κρίση, παραμείναμε η μόνη (Τράπεζα) ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της κρίσης και τώρα που η κρίση όπου να ‘ναι θα τελειώσει θα συνεχίσουμε, διότι υπάρχει ένα κεντρικό σύστημα δανειοδότησης. Η Ελλάδα όμως ενισχύει τη θέση της και εμείς θέλουμε να φτάσουμε στους πελάτες, στις επιχειρήσεις, με το προσωπικό μας».
Σημείωση: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διατηρεί γραφείο στην Αθήνα, στη διεύθυνση Ηρώδου Αττικού 1 και Βασ. Σοφίας