Πως αξιοποιείται ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.; (ΕΣΠΑ-Αγροτικές επιδοτήσεις κ.λ.π.); Σύνοδος του Προεδρείου του ΕΛΚ στην Πράγα. Προσκεκλημένοι: Β. Σόϊμπλε, Ζ.Κ. Τρισέ, Μ. Μόντι, Κ. Γκεοργκίεβα
Η πολιτική θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την αναγκαιότητα οι προϋπολογισμοί της Ε.Ε. και των κρατών μελών να καταρτίζονται βάσει στόχων και επιδόσεων, θα ψηφιστεί στη συνεδρίαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνεδριάζει στην Πράγα από σήμερα μέχρι την Παρασκευή και στο οποίο συμμετέχει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ Μαρία Σπυράκη, με την ιδιότητα της ως ειδική εισηγήτρια του προϋπολογισμού της Ε.Ε. στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης για το 2016.
Στη συνεδρίαση όπου θα γίνει και πολιτική συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Προεδρείου του Ε.Λ.Κ. η Μαρία Σπυράκη δήλωσε:
“Στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε οι περιορισμένοι πόροι που διαθέτει η Ε.Ε. να αξιοποιούνται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες όπως η προσφυγική κρίση.
Η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στην εφαρμογή προγραμμάτων, η κακή διαχείριση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαφθορά επιβραδύνουν την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μόνο για το 2014 οι καθυστερήσεις πληρωμών ξεπέρασαν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην Ελλάδα η συνολική δαπάνη ενταγμένων έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι μόλις 22 εκατομμύρια ευρώ, λιγότερο δηλαδή από 1,5% των συνολικών διαθέσιμων πόρων.
Το οξύτατο αυτό πρόβλημα, που μεταφράζεται σε έλλειψη χρηματοδότησης για τη λειτουργία Πανεπιστημίων, Δήμων και Περιφερειών, μπορεί να λυθεί εάν ο προγραμματισμός στην κατάρτιση του κοινοτικού προϋπολογισμού γίνει πιο αποτελεσματικός . Οι προϋπολογισμοί του μέλλοντος πρέπει να καταρτίζονται βάσει στόχων και επιδόσεων και συγχρόνως στην κατεύθυνση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας, αλλά και της ευελιξίας, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα μεταφοράς μη χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων σε επόμενα έτη αλλά και στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.”