Συνέντευξη στην εφημερίδα “Αξία”
Μερίδα του Τύπου σας εγκάλεσε για το ότι ανακινήσατε – και πως στην ουσία «νομιμοποιήσατε» - το τσάμικο ζήτημα με την ερώτησή σας στον επίτροπο Χαν. Γιατί το θέσατε, πέραν της επίσκεψης του κ. Κοτζιά, και πώς κρίνετε την απάντηση του επιτρόπου;
Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Η απάντηση του επιτρόπου είναι ανιστόρηρτη, αναληθής και απαράδεκτη και γι’ αυτό εξάλλου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έσπευσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η Ελλάδα προσεβλήθη στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά, όταν στελέχη κόμματος που συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την είσοδο του στο ΥΠ.ΕΞ. στα Τίρανα. Τα γεγονότα καλύφθηκαν από τον ελληνικό και αλβανικό Τύπο αλλά ο αντίκτυπός τους φαίνεται ότι δεν έφθασε στην Κομισιόν. Μετά τις έντονες αντιδράσεις στην απάντηση του επιτρόπου θεωρώ απίθανο η Κομισιόν να αναφερθεί στην Έκθεση Προόδου της Αλβανίας σε ανύπαρκτα ζητήματα όπως το «τσάμικο». Η Αλβανία έλαβε από το 2014 από την Ευρωπαϊκή Ένωση 49 εκατομμύρια ευρώ προενταξιακή βοήθεια και οφείλουμε να ελέγχουμε τη συμπεριφορά κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ειδικά όταν εγείρουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας. Επιτρέψτε μου να λειτουργώ ως ευρωβουλευτής και όχι σαν στρουθοκάμηλος! Και, φυσικά, χωρίς την άδεια της «Αυγής» και μερίδας του Τύπου…
-Κάνετε λόγο για έναν διαγωνισμό-φαρσοκωμωδία πλέον, ο οποίος στην πράξη έχει καταρρεύσει. Εκτιμάτε πως μπορεί να προκαλέσει έως και πολιτικές εξελίξεις;
Η κυβερνηση εξευτελίστηκε στα ματια της κοινής γνώμης καθως ο διαγωνισμός κατέρρευσε στην πράξη.Υπαρχει πολίτης που δεν καταλαβαίνει οτι η κυβερνηση πήγε να στήσει τη νεα διαπλοκή και δεν της βγήκε; Αναμφίβολα το τηλεοπτικό τοπίο έπρεπε να ρυθμιστεί και είναι ευθύνη των προηγουμένων κυβερνήσεων ότι δεν το έκαναν. Από την αναγκαία ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου έως τις 4 άδειες σε υπερθεματιστές με αμφίβολη προέλευση χρημάτων, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Η κυβέρνηση επιχείρησε μέσα από αυτή την προσπάθεια να ελέγξει τις πανελλαδικές άδειες και άρα την τηλεοπτική πληροφόρηση, δεν φρόντισε όμως στοιχειωδώς να ελέγξει την προέλευση των χρημάτων των υπερθεματιστών. Με ποια αξιοπιστια η επιτροπη που ηλεγξε και βρήκε “μια χαρά” το φακελλο Καλογριτσα θα ελέγξει και τον επόμενο για το πόθεν εσχες του; Και πως θα παρει τηλεοπτική άδεια κάποιος που ομολογεί δημόσια οτι μπήκε στο διαγωνισμό για να ανεβάσει το τίμημα!!!
Το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει κανέναν, ούτε καν τους εμπνευστές του. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να μας εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει και να πέσει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Ειναι όμως και κοινή πεποίθηση πλεον οτι ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με τον πρώην Υπερθεματιστή με ” εκλεκτική συγγένεια” . Και τωρα στη σειρά ακολουθεί ο διάδοχος υπερθεματιστης με προφανεις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ. Εμείς πάντως θα επιςτρεψουμε τις αρμοδιοτητες αδειοδοτηςης στο ΕΣΡ, οπως προβλέπει το Σύνταγμα και δώσουμε όσες επιπλεον άδειες μπορεί να αντέξει το τηλεοπτικό φάσμα με εύλογο τίμημα .Θελουμε η τηλεόραση να είναι ανοιχτή, η τηλεόραση να δίνει θέσεις εργασίας σε δημοσιογράφους, τεχνικούς, παραγωγούς και μια σειρά άλλους επαγγελματίες και ο λόγος της να είναι κριτικός απέναντι σε καθε εξουσία.
-Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Έτιγνκερ ανέφερε πως η Κομισιόν μπορεί να παρέμβει στο ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών, μόνο εφόσον θίγεται η ελευθερία του Τύπου. Θεωρείτε πως υπάρχει τέτοια πιθανότητα;
Δεν θελω η Ελλαδα να γινει Πολωνία. Ειναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται ολο το διαθεςιμο φάσμα ωστε να ενισχύεται η πολυφωνία και να αυξάνονται οι θεσεις εργασίας. Συγχρόνως οφείλουμε να εχουμε ανεξάρτητες αρχές που θα αδειοδοτούν τα καναλια και θα ρυθμίζουν τις τηλεπικοινωνίες.Σας θυμίζω ότι αντιδρώντας στην ψήφιση του νόμου που επιτρέπει στη νέα πολωνική κυβέρνηση να διορίζει τους επικεφαλής των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, η Κομισιόν τον Ιανουάριο αποφάσισε εξετάσει το κατά πόσον τηρείται το κράτος δικαίου στη χώρα θέτοντας σε κίνηση τη διαδικασία που μπορεί να καταλήξει σε ποινές για την Πολωνία .Ελπίζω η κυβερνηση να μην έκθεσει, με το φιάσκο για τις άδειες, την Ελλαδα διεθνώς για αλλη μια φορα.
-Βρίσκεστε στο ευρωπαϊκό κέντρο λήψης αποφάσεων. Πόσο ρεαλιστικό θεωρείτε, με τα σημερινά δεδομένα, να αλλάξει ο στόχος για το πλεόνασμα μετά το 2018, όταν πρέπει να κατατεθεί μεσοπρόθεσμο τους επόμενους μήνες;
Ειναι θεμα πολιτικής βούλησης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Εφοσον η Ελλαδα προχωρήσει με ταχύτητα και καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός απο την ενεργεια μεχρι τα μη κρατικά πανεπιστήμια ,τότε ποιος θα μας αρνηθεί να χρησιμοποιήσουμε χρηματα απο το πλεόνασμα για νέες επενδύσεις και δουλειες; Αν όμως η Ελλαδα σέρνεται και υποδύεται πως εφαρμόζει το προγραμμα την ωρα που οι υπουργοί δημόσια ορκίζονται οτι δεν θα προχωρήσουν κομβικές αποκρατικοποιησεις τότε κανενας απο τους πιστωτές δεν θα ειναι με το μερος μας.
Για εμενα το καθοριστικό ερωτημα εχει ως εξής:
Πως θα εφαρμόσει η Ελλαδα το προγραμμα ωστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, στις διεθνείς αγορές και να μην χρειαστεί και 4ο προγραμμα; Αυτο ειναι το ζήτημα. Η κυβερνηση νομοθετεί μεταρρυθμίσεις ” κλαίγοντας” και περικοπές ” κοροϊδεύοντας” τους Ελληνες. Με αυτη την πολιτική όμως η Ελλαδα κινδυνεύει να εκλιπαρεί για 4ο Μνημόνιο στο τέλος του 2018 και κανενας να μην εχει διαθέσει να μας δανείσει για αλλη μια φορα…
-Κα. Σπυράκη, γιατί οι Ευρωπαίοι να δώσουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι στον κ. Τσίπρα, ο οποίος περνά σχεδόν τα πάντα, όπως ομολογούν, με μηδενικές κοινωνικές αντιστάσεις;
Γιατί ο κ. Τσίπρας μπορεί να «περνά τα πάντα» όπως λέτε, η κυβέρνησή του όμως εμφανίζει δυστοκία στο να υλοποιήσει και να εφαρμόσει πολύ σημαντικές δεσμεύσεις που έχει λάβει. Για παράδειγμα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, παρακολουθήσαμε μόλις την περασμένη Τρίτη τον υπουργό κ. Σκουρλέτη να δηλώνει δημόσια ότι παρά τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας και ειδικά στην ΔΕΗ , αυτές δεν θα προχωρήσουν. Μπορεί έτσι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα; Μπορεί έτσι να εισρεύσουν στην Ελλάδα ιδιωτικά κεφάλαια από την ώρα που δεν υπάρχει ανάλογη πολιτική βούληση; Γιατί να έρθει κάποιος να βάλει τα λεφτά του σε μια επιχείρηση προς αποκρατικοποίηση όταν ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει αντίθετος με αυτή την προοπτική;
Σε αντίθεση, η ΝΔ πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις αποκρατικοποιήσεις .
Εμείς πιστεύουμε πως μόνο αν ενισχύσουμε τις επενδύσεις, θα εισρεύσει χρήμα στη χώρα, θα έρθει η ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι τις ελάχιστες αποκρατικοποιήσεις που φαίνεται ότι προχωρά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αυτές που είχε ξεκινήσει η ΝΔ (και ο ΣΥΡΙΖΑ τις είχε καταγγείλει) και δεν τις ολοκλήρωσε γιατί ο κ. Τσίπρας δεν επέτρεψε την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Σας μιλώ για την Cosco, την ΤΡΕΝΟΣΕ, το Ελληνικό και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
-Στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης εξέθεσε τους όρους της συμφωνίας αλήθειας που προτείνει. Πιστεύετε πως οι πολίτες είναι έτοιμοι να τον ακούσουν; Διότι παρατηρούμε μια παγωμάρα σε όλο το φάσμα της κοινωνίας…
Εκτος απο παγωμάρα παρατηρούμε και ενα αδιαμφισβήτητο προβάδισμα της ΝΔ σε ολες τις δημοσκοπήσεις που δινουν προβάδισμα στον Κυριακο Μητσοτακη ως καταλληλότερο πρωθυπουργό.Και αυτο εχει αιτία…
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που πήγε στη ΔΕΘ και αντί να υποσχεθεί παροχές , παρουσίασε κοστολογημένο προγραμμα μείωσης των φόρων με παράλληλη μείωση των δαπανών στο Δημοσιο
και κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας. Οι Έλληνες, εχουμε καταλάβει ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Οι Ελληνες εχουμε καταλάβει οτι λεφτά δημιουργούνται απο δουλειες στον ιδιωτικό τομεα και σε ενα περιβάλλον σταθερο φορολογικά, πολιτικά , χωρις αναταραχές και αλλαγες κανόνων.Αυτο προσφέρει ο Κυριακος Μητσοτακης. Μια συμφωνία αλήθειας χωρις να χαϊδεύει αυτιά.
Ξερετε οι Ελληνες πληρώσαμε ακριβά τις αυταπατες. Και τωρα οι πολλοί θέλουν λύσεις που δεν θα υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών τους.
Για παράδειγμα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη και ταλαιπωρεί τους πολίτες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα. Το μοντέλο με τον ΟΑΣΘ που ξέραμε έχει τελειώσει. Πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντέλο βιώσιμο που θα εξυπηρετεί τις μεταφορικές ανάγκες της πόλης και θα καλύπτει και τις προσδοκίες των μικρομετόχων.Αλλιως οι εργαζόμενοι θα πληρωνονται με το σταγονόμετρο και οι Θεσσαλονικείς θα ειναι υποχείρια των διαθέσεων της καθε κυβερνησης.
-Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε κοστολογημένες περικοπές δαπανών στο δημόσιο. Βγαίνει το μίγμα αυτό χωρίς απολύσεις π.χ. στην ΕΡΤ;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν μιλά για απολύσεις στο Δημόσιο. Εχει αποσαφηνίσει οτι οι υπάλληλοι των φορέων που θα καταργηθούν , θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν σε υπηρεσίες που υπάρχουν ανάγκες.
Όμως είναι δυνατόν να δεχόμαστε να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι υπαλλήλους που επειδή δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, δεν κάνουν τίποτα; Ακομη και η αναπληρώτρια υπουργός , η κ.Φωτιου, ανακάλυψε οτι κατι “σάπιο υπαρχει στο βασίλειο του Δημοσίου”. Με καθυστερηση και σύγχυση ,ειναι η αλήθεια ,αλλα το είδε…
Η ΝΔ θέλει ένα Δημόσιο αποτελεσματικό. Και αποτελεσματικό δεν είναι το Δημόσιο το οποίο λειτουργεί ως χώρος βολέματος των φίλων και των συγγενών μας. Είναι η δομή ενός κράτους που εξυπηρετει τους πολίτες, προάγει την επιχειρηματικότητα και κυριως εχει δομές που λειτουργούν ως δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους. Το κράτος δεν υπαρχει για να τρέφει τις δομές του.