Συνέντευξη στο thraki.com
«Η πολιτική της ευρωπαϊκής επιτροπής κινείται προς την κατεύθυνση της επιδότησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις μειονεκτικές περιοχές της Ευρώπης και άρα δεν βλέπω τον λόγο γιατί να θεωρείται εκτός οδηγιών της Ευρώπης η καταβολή της επιδότησης κόστους εργασίας (12%) στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θράκης».
Αυτά δήλωσε στην «Ανοιχτή Γραμμή» και στον Τένη Καμαρίδη, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η οποία ως γνωστόν με παρέμβασή της έφερε το επίμαχο θέμα -που ταλαιπωρεί εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Θράκη- σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κατεπείγουσα ερώτηση.
Όπως εξήγησε η κα Σπυράκη: «Αφού η επιδότηση αυτή δίδονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια για ποιο λόγο τώρα ξαφνικά να αποφασίσει η Κομισιόν να την καταργήσει; Και αν πάλι δεν ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες της, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν παρενέβη για να το σταματήσει και γίνεται αυτή την στιγμή; Η δικιά μου παρέμβαση ωστόσο αφορά την πραγματική θέση της ευρωπαϊκής επιτροπής ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ξέρουμε τελικά με τι έχουμε να κάνουμε. Μέλημά μου και μέλημά μας πρέπει να είναι όχι μόνο η καταβολή των οφειλόμενων δόσεων, αλλά και η συνέχιση της επιδότησης, προφανώς από ευρωπαϊκά κονδύλια».
ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ…
Σε ερώτηση του κου Καμαρίδη, πως είναι δυνατόν τόσο από πλευράς του υπουργού Οικονομίας κου Σταθάκη, όσο και από πλευράς των κυβερνητικών βουλευτών να λέγονται δημόσια όλα αυτά, περί ασύμβατης με την Κομισιόν επιδότησης από την στιγμή που δεν υπάρχει ξεκαθαρισμένη η στάση της επιτροπής, η κα Σπυράκη ήταν επιφυλακτική: «Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει καμία αντιπολιτευτική διάθεση, παρά μόνον να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επιτευχθεί αυτό που θεωρείται δίκαιο για τον κόσμο που περιμένει να πάρει την επιδότηση και με βάση αυτή να συνεχίσει να επενδύει στην Θράκη. Ας μην ξεχνάμε ότι η επιδότηση κόστους εργασίας ήταν μια θεμελιώδης προϋπόθεση για να έρθει κάποιος να επενδύσει στην Θράκη. Αν καταργηθεί θα υπάρξει κίνδυνος για την συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας και άρα για την ανάπτυξη της περιοχής».
Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, η ερώτηση κατατέθηκε με την μορφή της «κατεπείγουσας» και απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών εργάσιμων εβδομάδων από την στιγμή που θα πρωτοκολληθεί ως εισερχόμενη από την ευρωπαϊκή επιτροπή, δηλαδή από μεθαύριο Δευτέρα, πρώτη ημέρα λειτουργίας της επιτροπής μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η τελική απάντηση- διευκρίνιση από την Κομισιόν αναμένεται περί τα μέσα του ερχόμενου Φεβρουαρίου.