Από τη Δυτική Αττική στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για τις καταστροφικές πλημμύρες. Είπα τα παρακάτω:

Κυρία Επίτροπε έρχομαι από τη Δυτική Αττική. Πριν από λίγο προσγειώθηκα στις Βρυξέλλες.

Πήγε εκεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης για δεύτερη φορά.

Αυτά που είδαμε δεν μπορούν να περιγραφούν.

ΜΑΝΤΡΑ2

Σπίτια βυθισμένα στη λάσπη, άνθρωποι που έχασαν τους συγγενείς τους, τους φίλους τους, υποδομές κατεστραμμένες, δρόμοι απροσπέλαστοι, ούτε καν καθαρό νερό δεν υπάρχει.

Δεν είναι η ώρα να επικεντρώσουμε στις ευθύνες.

Είναι κυρίως η ώρα να αποφασίσουμε τι να κάνουμε και σε αυτό το ερώτημα φαίνεται πως εδώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις συναινούμε ξεκινώντας από την ανάγκη να επιδείξουμε ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε αυτό να μεταφραστεί σε επιπλέον πόρους και ενίσχυση της Ελλάδος μπροστά σε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση.

Εξηγώ.

ΜΑΝΤΡΑ3

Προτείνω, όπως άνοιξε τη συζήτηση ο κύριος Βαν Νίστελροι και τη συνέχισε ο κύριος Κύρκος, την αναθεώρηση του Κανονισμού που αφορά στο ταμείο αλληλεγγύης.

Ζητάμε από την Κομισιόν περισσότερη ευελιξία, ανάλογα με τις περιστάσεις και να μην εμμείνει στον κανονισμό του 1.5% του ΑΕΠ ανά περιφέρεια.

Προτείνω να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδος πέρα από ταμείο αλληλεγγύης, όπως έγινε στην Ιταλία.

Και τέλος προτείνω να έχουμε ανεξάρτητες διαδικασίες από την ενεργοποίηση του ταμείου αλληλεγγύης για να μην υπάρχει εθνική συμμετοχή σε έργα αντιπλημμυρικά, σε έργα πρόληψης αλλά και σε έργα αποκατάστασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η Ελλάδα χρειάζεται απτή απόδειξη της αλληλεγγύης μας και είναι απαραίτητο να τη δείξουμε σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής μας επίσκεψής στη Μάνδρα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και να συνομιλήσουμε με κατοίκους της πόλης.

14 μέρες μετά και ενώ θρηνήσαμε τον άδικο χαμό 23 συμπολιτών μας, ο Δήμος Μάνδρας και οι εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επουλώσουν τις βαθιές πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία.

Η Μάνδρα χρειάζεται επειγόντως τα αντιπλημμυρικά έργα που ενώ έχουν ώριμες μελέτες, έμειναν στο συρτάρι της περιφέρειας καθώς και υδραυλικά έργα στην Παλιά Εθνική Οδό.

ΜΑΝΤΡΑ4

Από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθήκαμε ώστε να συγκεντρωθούν βασικά αγαθά και τρόφιμα και να διανεμηθούν σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Συστήσαμε ειδική επιστημονική επιτροπή που διερεύνησε τα αιτία της καταστροφής και σήμερα παραδώσαμε το πόρισμα.

Αναλάβαμε πρωτοβουλία ώστε να διερευνηθούν τρόποι χρηματοδότησης από επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους.

Δυστυχώς, τις δύο αυτές εβδομάδες που η Μάνδρα υποφέρει, η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι ανίκανες να συντονίσουν δράσεις και να οργανώσουν συγκεκριμένο σχέδιο αποκατάστασης των υποδομών ώστε να επανέλθει η Μάνδρα στην κανονικότητα.