-Συμμερίζεστε την κυβερνητική αισιοδοξία ότι τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια;  Το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα κάνει λόγο για «καθαρή έξοδο».

Η εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση κρύβει τις δεσμεύσεις που υπέγραψε σε βάρος των Ελλήνων και κυρίως των πιο αδυνάμων. Είναι αυτή η κυβέρνηση που υπέγραψε μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου για το 2019 και το 2020 χωρίς να έχει καμία εντολή. Αν υπάρχει “καθαρή έξοδος” όπως διατείνονται τα κυβερνητικά στελέχη, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν καταργεί τις δεσμεύσεις που έλαβε έναντι των μισθωτών και μάλιστα πέρα από τον ορίζοντα της θητείας της;

 

-Η ΝΔ θα επιμείνει στο αίτημα για πολιτική αλλαγή ή μήπως η έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, μεταθέτει χρονικά το σχεδιασμό σας;

 

Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη και για ένα επιπλέον λόγο. Η κυβερνητική πλειοψηφία “αποσυντίθεται ” ανάλογα με την “ενδοκυβερνητική τάση” που ικανοποιείται από κάθε νομοσχέδιο. Ξέρετε πολύ καλά πως κανένας δεν μπορεί να κυβερνήσει ερήμην της κοινωνίας. Αυτό το μήνυμα στέλνουν διαρκώς οι πολίτες με την παγιωμένη υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

 

– Εκλογές πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν;

 

Όσο νωρίτερα, τόσο το  καλύτερο. Οι πολίτες δεν αντέχουν μια τέτοια κυβέρνηση, γιατί δίνουν και το τελευταίο ευρώ που τους απέμεινε στην Εφορία. Γιατί αυτή η κυβέρνηση που υποδύεται τη φιλολαϊκή , προσβάλλει τους ανθρώπους που περιμένουν στις ουρές των νοσοκομείων. Προσβάλει τους συνταξιούχους, στην ουρά για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Και οδηγεί την πατρίδα μας στο περιθώριο της Ευρώπης. Στους επόμενους 15 μήνες τα κράτη-μέλη που θέλουν και μπορούν θα τρέξουν στη νέα 1η ταχύτητα της ΕΕ. Από την ψηφιακή οικονομία μέχρι την ενιαία αγορά ενέργειας, την αμυντική συνεργασία και το σκληρό πυρήνα του ευρώ. Είναι χρέος μας να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτή τη συζήτηση, όπως κάνει ήδη ο Κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο του ΕΛΚ. Ο κ. Τσίπρας ούτε μπορεί ούτε ξέρει να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο.

-Θεωρείτε ότι ο Γιάννης Μουζάλας φέρει προσωπικά ευθύνη για το προσφυγικό; Εσείς θα στηρίξετε την υποψηφιότητά του για τη θέση του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

Πριν φτάσουμε στη συζήτηση για την υποψηφιότητα του κ. Μουζάλα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να απαντήσουμε στα σοβαρά ζητήματα επιδόσεων που εγείρονται γύρω από τη δουλειά του Υπουργού. Όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από την Κομισιόν στο ανώτατο επίπεδο. Γιατί ο κ. Μουζάλας δεν αξιοποιεί το ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα; Το ερώτημα θέτει πρωτίστως και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να κατασκευάσει τη δική της εικονική πραγματικότητα για το θέμα.

-Θα συνεργαστείτε μετεκλογικά με οποιονδήποτε εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;

 

Οι πολίτες δίνουν στη ΝΔ πολύ ισχυρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Η εμπιστοσύνη τους στην κάλπη θα δώσει στη ΝΔ την ευθύνη να είναι ο κορμός της νέας κυβέρνησης. Στην περίπτωση που η  ΝΔ είναι αυτοδύναμη θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα σε μια σειρά θεμάτων όπως είναι η οικονομία, η εκπαίδευση, η λειτουργία του δημοσίου και η προστασία του πολίτη.

-Για πολλούς είστε ένα πρόσωπο που σηματοδοτεί και τη διεύρυνση της ΝΔ, που έχει αποφασίσει από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή περνάει μόνο από το κέντρο;

Η διεύρυνση της ΝΔ περνάει μέσα από την εμπιστοσύνη των πολιτών ανεξάρτητα από ποιο κόμμα ψήφισαν στο παρελθόν. Τα μεγάλα προβλήματα δεν έχουν δεξιό ή αριστερό πρόσημο.  Ζητήματα όπως η αξιοπρεπής και επαρκής περίθαλψη, η προστασία του πολίτη, η εκπαίδευση με ποιότητα και έμφαση στις νέες δεξιότητες, η στήριξη στις νέες μητέρες, η  μετεκπαίδευση των ανέργων ζητούν επειγόντως λύσεις.

 

-Τι άλλαξε στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ η Μαρία Σπυράκη;

Είμαστε εξαμελής ομάδα, συνεργαζόμαστε στενά, με τον Κωνσταντίνο Ζούλα σχεδόν ταυτιζόμαστε στην προσέγγιση των θεμάτων  και όλοι είμαστε χαρούμενοι γι αυτό.

-Αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι πρέπει να βρίσκεστε και στις Βρυξέλλες λόγω των καθηκόντων σας ως ευρωβουλευτής;  

 

Ως ευρωβουλευτής δεν κάνω τίποτα παραπάνω απ’ ότι δεκάδες συνάδελφοί μου που έχουν αναλάβει πολύ σημαντικότερα από τα δικά μου καθήκοντα στα κόμματά τους και στις πατρίδες τους. Είναι δηλαδή πρόεδροι, αντιπρόεδροι ή γενικοί γραμματείς των κομμάτων τους με πολύ πιο «βαριές» αρμοδιότητες.  Πριν από λίγους μήνες μάλιστα αποχαιρετήσαμε τον Αντρέι Πλέγκοβιτς   που  εκλέχτηκε πρωθυπουργός της Κροατίας και ήρθε στο Στρασβούργο για την τελευταία του συμμετοχή σε Ολομέλεια ως ευρωβουλευτής. Η ομαδική δουλειά προφανώς διευκολύνει  τη δυνατότητά μου να ασκώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα που, μεταξύ μας,   απέχουν 3 ώρες από την Αθήνα, λίγο λιγότερο χρόνο από όσο χρειάζεται η βουλευτής Καστοριάς ή ο βουλευτής Ροδόπης για να έρθουν από τις περιφέρειες τους  στην έδρα του εθνικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο μετά από τη συζήτηση το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, για το θέμα που έχει προκύψει με τον κ. Αυγενάκη;

 

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε ότι δε γνώριζε αλλά και σήμερα δε γνωρίζει αν και με ποιόν τρόπο ο συνομιλητής του εμπλέκεται με τη Δικαιοσύνη. Επίσης ο ίδιος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Εκείνο που εμφανώς μας προβληματίζει έντονα είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση πλέον χωρίς αιδώ στήνει παρακράτος . Τέτοιου είδους … στοιχεία χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός και στην περίπτωση του κ. Αυγενακη προσπαθώντας ο ίδιος να δώσει μια διάσταση σκανδάλου σε μια υπόθεση που καθώς  φαίνεται δεν έχει κανένα βάθος.