Οσοι σιωπουν και ανεχονται τη Χρυση Αυγη ειναι συνενοχοι

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Τα βίντεο  που ανεβαίνουν στο You Tube  δεν γυρίζονται τυχαία. Τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής όχι μόνο «επιχειρούν» καθημερινά αλλά προβάλλουν τις πράξεις τους, τις διαφημίζουν. Το κυριότερο, οι πρωταγωνιστές αυτών των επιθέσεων δεν κρύβουν τα πρόσωπα τους. Πρόκειται για επιχείρηση που γίνεται στο φως της ημέρας, έχει στόχο τους οικονομικούς μετανάστες και χρησιμοποιεί τη βία για να «…καθαρίσει ο τόπος».

Ο φασισμός είναι εδώ, είναι δίπλα μας, δεν μεταμφιέζεται, και η οργανωμένη Πολιτεία μέχρι τώρα παρακολουθεί το φαινόμενο χωρίς να το αντιμετωπίζει.
Πού ήταν η αστυνομία όταν έδερναν οι Χρυσαυγίτες στο Μεσολόγγι, στην Αθήνα, στην Κόρινθο, παντού; Πιθανώς δεν πρόλαβε να φθάσει. Και όταν τα κατορθώματα των φασιστών ανέβηκαν στο διαδίκτυο, πού ήταν η Δικαιοσύνη να διατάξει την προσαγωγή τους;
Πού ήταν η αστυνομία να αναλάβει και να ολοκληρώσει την έρευνα του εντοπισμού των πρωτοπαλλίκαρων; Ακούσατε, είδατε καμία σύλληψη Χρυσαυγίτη  από εκείνους που οργανώνουν τις επιθέσεις κατά των οικονομικών  μεταναστών; Είδατε, ακούσατε καμία κίνηση από την πλευρά του προέδρου της Βουλής, ώστε να επανέλθει στην τάξη ο πολιτικός ηγέτης των ταγμάτων εφόδου που ασφυκτιά στη Βουλή;
Ακούσατε, είδατε κανένα δημοτικό Συμβούλιο , καμία κίνηση πολιτών στις πόλεις όπου τα τάγματα εφόδου…μεγαλουργούν, να ζητά να απομονωθούν και να τιμωρηθούν οι νέοι μελανοχίτωνες;

Μπορεί να έχω χάσει κάτι, αλλά κίνημα πολιτών κατά της βίας που ασκεί η Χρυσή Αυγή δεν είδα να συγκροτείται. Όπως, κυρίως, δεν διαπίστωσα ζήλο από την πλευρά της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και την τιμωρία των πρωταγωνιστών.
Αντίθετα, είδα να επιβεβαιώνεται η σιωπηλή ανοχή στη μεθοδολογία της Χρυσής Αυγής από τις τοπικές κοινωνίες και, κυρίως, από την Αστυνομία. Οι δικαιολογίες ότι οι παράνομοι μετανάστες πνίγουν τις πόλεις και την ύπαιθρο, ότι παίρνουν τις δουλειές των ντόπιων, ότι συγκροτούν επικίνδυνες συμμορίες, δεν είναι καθόλου επαρκείς για να δώσουν συγχωροχάρτι σε κανένα.
Η αστυνομία δεν ήταν εκεί όταν έπρεπε να αντιμετωπίσει την παρανομία, είτε του ντόπιου είτε του παράνομου μετανάστη, και τώρα δεν είναι εδώ για να τσακίσει τα τάγματα του φασισμού. Οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξεως ότι δεν θα ανεχθεί τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής δεν φαίνεται να μεταφράζονται σε εντολές προς τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και, σίγουρα, δεν εκτελούνται αρμοδίως.

Αλλά και οι πολίτες που βλέπουν, που ανέχονται, που δεν ανακατεύονται, που σιωπούν έχουν βαρύ μερίδιο ευθύνης και την εκκόλαψη του φασισμού στην Ελλάδα. Η Χρυσή Αυγή δεν κρύφτηκε ποτέ, οι άνθρωποι θαυμάζουν το Χίτλερ και τις επιλογές του και το γεγονός ότι μπήκαν στη Βουλή δεν αλλάζει ούτε κατά γράμμα τις απόψεις τους.
Αντίθετα, η δημοσκοπική άνοδος της Χρυσής Αυγής δείχνει ότι οι πρακτικές της έχουν θιασώτες, υποστηρικτές σε όλη την Ελλάδα που ενθαρρύνονται από την ανοχή των συμπολιτών τους και από την επιβράβευση της ατιμωρησίας απέναντι στη βία που ασκούν οι ομοϊδεάτες τους. Η κρίση άνοιξε το ρήγμα, αλλά κανένας δεν έχει άλλοθι.

Όποιος σιωπά είναι συνένοχος και όποιος βλέπει και δεν μιλά είναι συμμέτοχος. Όταν ο Χίτλερ πήγε να εφαρμόσει την «ολοκληρωτική λύση» βρήκε πρόθυμους να εξοντώσουν έξι εκατομμύρια ψυχές και μια κοινωνία που δεν ήθελε να γνωρίζει ό,τι συνέβαινε δίπλα της. Η συλλογική ευθύνη για την επώαση του αυγού του φιδιού δεν είναι προνόμιο του γερμανικού λαού…  Μας αφορά όλους.

Για την aixmi.gr