Η Ελλαδα στην Ευρωπη του Μελλοντος

Πέμπτη, 15 Μαϊου 2014

Η καθημερινότητα της Ε.Ε. των 28 αποδεικνύει στην πράξη ότι οι άλλοτε αφορισμοί για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, επιστρέφουν ως αναγκαιότητα για μια λειτουργική και αποτελεσματική Ένωση.  Η πρώτη ταχύτητα δεν μπορεί  να είναι άλλη από την Ευρωζώνη ,ώστε οι 18 χώρες που την αποτελούν να αυξήσουν το βαθμό ενοποίησης και συγχρόνως τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή την επιλογή.

Μπορεί, η Ελλάδα να είναι ισότιμος «παίκτης» στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. μετά την κρίση , το διασυρμό που υπέστη, αλλά και την θηριώδη δημοσιονομική προσαρμογή που επέτυχε και παραδέχονται πλέον ακόμη και οι πιο δύσπιστοι από τους δανειστές ; Η απάντηση είναι βεβαίως «ναι» ,υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτική ηγεσία της είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους κανόνες, ώστε να  εξασφαλίσει όλα όσα αναλογούν στη χώρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Η πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε. , δηλαδή η Ευρωζώνη, έχει ήδη προχωρήσει σε βήματα ενοποίησης σε υπερεθνική κατεύθυνση. Πέρα από τους κοινούς δεσμευτικούς δημοσιονομικούς κανόνες, η τραπεζική ενοποίηση και ο ενιαίος μηχανισμός επιτήρησης των Τραπεζών είναι φανερό ότι λειτουργεί στην κατεύθυνση της αύξησης της διαφάνειας και της προστασίας των συμφερόντων των φορολογουμένων της Ευρωζώνης. Υπάρχουν ωστόσο βήματα τα οποία είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα ώστε οι 18 να κινούνται σε ενιαία ταχύτητα . Το πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι ένας χωριστός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης με αυξημένα κονδύλια και έντονο αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Ο εν λόγω προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει ως στόχο όχι μόνο τη γεφύρωση των διαφορών Βορρά- Νότου αλλά και την  άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης με πρώτη την ανεργία. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί στην πράξη η συνοχή στο χώρο του ενιαίου νομίσματος ,όπου εκτός από κοινοί κανόνες  πρέπει να υπάρχουν και κοινές ευκαιρίες. Μια τέτοια προοπτική μπορεί να αποτελέσει κοινό τόπο για κατ΄ αρχήν συμφωνία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και ενός μέρους των Φιλελευθέρων ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο ισχυρό πλειοψηφικό μέτωπο που θα εργασθεί για την ουσία της ενοποίησης της ευρωζώνης.

Βασικός πυλώνας στην ουσιαστική ενοποίηση της Ευρωζώνης μπορεί να είναι και η εφαρμογή της Συνθήκης Σέγκεν με την προσαρμογή των χωρών του ευρώ  που δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια. Η μετακίνηση των πολιτών χωρίς σύνορα , στο χώρο του ενιαίου νομίσματος, με διαφάνεια στους προϋπολογισμούς και ανάλογη αναδιανομή των κοινοτικών πόρων μπορεί να δημιουργήσει στην πράξη το λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ.
Η ενοποίηση της πρώτης ταχύτητας μπορεί να επισφραγισθεί  τελικά και πολιτικά με την εκλογή απευθείας από τους πολίτες, ακόμη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να είναι εκεί, και πρέπει να πρωταγωνιστεί. Η σταθερότητα στην επιλογή της πρώτης ταχύτητας για την παραμονή στη ζώνη του ευρώ, ο σεβασμός των κανόνων, η επιβράβευση των επιτευγμάτων του ελληνικού λαού που δοκιμάστηκε από τη σκληρότερη μεταπολεμική κρίση και η έμφαση στη συνοχή ανάμεσα στους 18 ,είναι οι στόχοι που μπορεί να υπηρετήσει η κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ. Είναι οι στόχοι επί των οποίων έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, μέσα μόλις σε μια διετία,  ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η τελική επιλογή είναι πλέον στα χέρια των πολιτών.  

Για το electionsnet.org