Κυριε Παπανδρεου, η Ελλαδα δεν ειναι χωραφι σας

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα σε Δημοψήφισμα άνοιξε την κερκόπορτα της Ευρωζώνης και, ουσιαστικά, της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμπεριφέρθηκε σαν φεουδάρχης και αποφάσισε να θέσει σε ψηφοφορία το κορυφαίο επίτευγμα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Σαν πραγματικός γεωκτήμονας εκτίμησε ότι το χωράφι του μπορεί να καεί εάν δεν τον συμφέρει να καλλιεργείται και, πάντως, δεν μπορεί να περάσει σε άλλα χέρια.

Δεν έκανε, όμως, μόνο μια εγκληματική πράξη κατά της χώρας. Η έξοδος απο το ευρώ, μέχρι τη συνάντηση στις Κάννες, δεν είχε ποτέ αντιμετωπισθεί θεσμικά απο τους ηγέτες της ΕΕ αφού δεν προβλέπεται απο τη Συνθήκη. Μετά τις Κάννες, όμως, όλα όσα ξεραμε είναι αλλιώς για την Ευρώπη.

Ο Σαρκοζί ενημέρωσε τους Γάλλους δημοσιογράφους ότι εάν οι Έλληνες πουν όχι στο ευρώ θα αποβληθούν απο την Ευρωζώνη. Ο λαός λέει ότι σηκώσαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας, όμως δεν βγάλαμε μόνο τα δικά μας. Η δυνατότητα αποβολής απο το Ευρώ που, πλέον, έγινε επισήμως πολιτικά αποδεκτή στις Κάννες, ανοίγει το δρόμο για την αποβολή και άλλων «απείθαρχων» χωρών ανά πάσα στιγμή. Το Ευρώ που ξέραμε, η Ευρώπη που ξέραμε είναι άλλη μετά τις Κάννες. Το κοινό νόμισμα είναι ο βασικός συνεκτικός ιστός της παλιάς Ευρώπης, είναι το επίτευγμα ετών διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι κοινότητες ορίζονται όταν μοιράζονται ήθη και έθιμα, θρησκεία, γλώσσα και νομισμα. Το εγχείρημα της ΕΕ είχε στη βάση του την παραδοσιακή διάρθρωση της κοινότητας. Ξεπερνώντας το εμπόδιο της γλώσσας οδήγησε στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανικούς κατά βάση λαούς, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες, και μετά το ίδιο νόμισμα. Όλα αυτά έως χθες τη νύχτα.

Ακόμη και αν γίνει το Δημοψήφισμα στην Ελλάδα -πράγμα το οποίο θεωρώ αδύνατο μετά την αντίδραση κορυφαίων υπουργών και την (όψιμη) διαφοροποίηση Βενιζέλου- ακόμη και αν βγάλει «ναι στο Ευρώ», ο Γιώργος Παπανδρέου θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργος που άνοιξε την κερκόπορτα. Μετά από αυτό όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας με πρώτους τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που δεν συζητούν να τεθεί σε αμφιβολία η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η ένταξή της στο ενιαίο νόμισμα.

Τις ιστορικές του ευθύνες πρέπει να αναλαβει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ με την ψευδαίσθηση ότι η πόρτα κλείδωσε και πέταξε το κλειδί. Αποδεικνύεται ότι ο διάδοχος του στο ΠΑΣΟΚ είχε αντικλείδι και το παρέδωσε χθες βράδυ στις Κάννες με  αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία. Εκείνος που άνοιξε την κερκόπορτα έχει καταγράφει στην ιστορία με χαρακτηρισμό που δεν μπορεί ούτε ο πιο κακόπιστος να αποδώσει σε εκλεγμένο πρωθυπουργό. Όμως, στην περίπτωσή μας μιλούν τα γεγονότα και κανείς δεν μπορεί να αποδώσει στον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργό άγνοια κινδύνου.

Για την www.aixmi.gr