Επενδύσεις της Volkswagen στην Τουρκία

Η Volkswagen ανακοίνωσε πρόσφατα επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας στην Τουρκία. Στην απόφαση της εταιρείας συνέβαλε και το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση επιδοτεί την επένδυση. Ασφαλώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δικαίωμα να επενδύουν όπου θέλουν. Ωστόσο, το να επιδοτούνται από ξένες κυβερνήσεις επενδύσεις οι οποίες ουσιαστικά δημιουργούν ανταγωνισμό στα ευρωπαϊκά εργοστάσια και τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας, ιδίως αν πρόκειται για κυβερνήσεις χωρών που βρίσκονται σε ενταξιακή διαδικασία και σε καθεστώς τελωνειακής ένωσης, είναι ένα ζήτημα το οποίο χρήζει διερεύνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1️⃣ Ποιες οι επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα έτη 2014-2020 βάσει των στοιχείων και εκθέσεων που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή για τα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και τα προγράμματα για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων;

2️⃣ Ποιες προγραμματισμένες δράσεις κρίνονται κατάλληλες για την εκπλήρωση των στόχων;

 

H απάντηση της

Margrethe Vestager,

αντιπροέδρου της Κομισιόν

 

Η Τουρκία υποχρεούται να κοινοποιεί στην Επιτροπή τις επιδοτήσεις που προτίθεται να χορηγήσει σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, διευκρινίζει η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. M. Vestager απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη σχετικά με την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να επιδοτήσει επένδυση 1 δις. ευρώ της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen στην Τουρκία.

Όπως επισημαίνει η κ. Vestager η Επιτροπή αφενός δεν έχει ενημερωθεί από την Τουρκία για τυχόν επιδότηση που προτίθεται να χορηγήσει στη Volkswagen και, αφετέρου, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η απόφαση της Volkswagen να κατασκευάσει εργοστάσιο στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, προσθέτει, «οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επιδιώξουν πρώτα να διαπιστώσουν τα πραγματικά περιστατικά και, εφόσον χρειαστεί, να ζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το θέμα από τους Τούρκους ομολόγους».

Σε κάθε περίπτωση τονίζει, τον Δεκέμβριο του 2016, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ο εν λόγω εκσυγχρονισμός θα επικαιροποιήσει, μεταξύ άλλων, τις διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων. Ωστόσο, οι σχετικές προετοιμασίες έχουν επί του παρόντος ανασταλεί, καθώς το Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 18ης Ιουνίου 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προβλέπονται επί του παρόντος περαιτέρω εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.